Belajar Menjadi Hamba

“Nida dapat supervisor, En Hafizan Juahir..Bidang chemometric & Artificial Intelligence”

Saya tergamam. Tersenyum kelat di hadapan kawan-kawan saya.

Chemometric?Apa tu? Tak pernah belajar.

Artificial Intelligence? Ya Tuhan , langsung saya tak faham apa-apa waktu belajar basic concept dengan Dr. Latifah semester satu dahulu.

Kalau pasal computer system, modelling..habislah saya..Kantoi..Buat model screen view yang memang dah ada tu pun merangkak-rangkak ,ini kan pula kena cipta system dan modelling baru…Fuh.

Kalau kena analisis data kimia dan statistik, itu pun satu lagi masalah. Saya bukan gemar dengan angka-angka dan amali makmal..

Yang lebih mengejutkan saya, pilihan ini tak termasuk dalam senarai pilihan saya untuk final projek..Dan En.Hafizan tak pernah pun mengajar kami.Sekadar mengenali beliau sebagai kakitangan di fakulti saya.

Tapi itulah ketentuan yang Allah aturkan untuk saya. Final projek yang saya sendiri masih kabur pengisiannya. Subjek yang pensyarah sendiri akui paling tough dalam banyak-banyak subjek yang ada.

Ya Tuhan.

Saya bermohon agar dipermudahkan segala.Semoga hati saya dibuka untuk menerima dan berusaha bersungguh-sungguh untuk sesuatu yang saya tidak suka .Semoga saya diberi kekuatan untuk belajar menjadi seorang hambaNya, yang sentiasa harus bersedia di atas setiap ketentuanNya.

Semuanya kerana saya sememangnya seorang hamba.

About aqalbu


9 responses to “Belajar Menjadi Hamba

  • biha

    tuhan beri apa yg kita perlukan…
    Nida!!! Gambate!!!

    aqalbu: Thanks Biha!!InsyaAllah!!

  • epol

    jgn risau..kalo tak faham cuba jumpa dr latifah..mungkin dia bley tolong2 sket ke pasal tajuk tu..nway,gud luck

    aqalbu: tq epol..Good Luck jgk!!

  • ratusagi

    Percaya pada diri.
    I know u can do.
    Sbb akak juga dapat supervisor yg xpenah ajar akak n dpt projek yg xpenah akak blaja.
    Just belive in urself.
    Jgn pernah berhenti mencuba.
    Belum cuba, belum tau.
    Tak kenal, maka xcinta.

    peace!!

    aqalbu: InsyAllah..nanti boleh mtk pendpt k.iqa yg dh ada pengalaman,kan=)

  • kak shida

    ms nida bgtau kat fac td…akk pon boing jap sbb xpnh dgr @ mybe da lpe…

    tp pcayalah…software ni ms blaja mmg ssh..tp apply snang…n data lbh valid klo run software…kalo xskrg, dia akn sgt bgna ms bt master @ phD…

    lgpon xkan dorg nk bg task yg luar level kan…cnfident jor!

    neway, kagum jap sbb awl gle korg dpt tajuk…hurm… ;p

    aqalbu: thanks k.shida 4 d information..uhu..bagus jgk bgtau awal ni..leh prepare2 kan~~

  • rainiey152

    nida…
    hodne stestni!!
    vsechno nejlepsi!!

    = good luck Nida.. 🙂

    aqalbu: syukran !!(ehe…ala2 bahasa asing jgk)

  • biha

    nida..anda ditag!!hehe~

    aqalbu: insyaAllah..tag tu akn djwb bile ad kelapangan..sbb ngah ada prob tuk copy n paste dlm post ni=(

  • zetty89

    biha… itu sahaje ke komen ko??

  • suraya

    salam nida..
    xpe nida semua nie mesti ada hikmah..
    sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan bijak mengatur urusan hamba Nya
    mungkin ini adalah yg terbaek tuk nida..
    who know…right?
    Allah x kn membebankn hamba Nya melainkan hamba itu mmpu memikul bebanan itu..:)
    take care..hadapi semua yg terjadi dgn senyuman..i’Allah hati akan tenang..hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: